Valet av cykel

Cykel

Är du redo att investera i en ny cykel? Eller har du kanske bestämt att det är dags att förändra dina vanor? Genom att börja cykla regelbundet i vardagen kommer du spara tid, pengar och samtidigt skaffa dig en hälsosammare livsstil. Att ta cykeln till och från skola, jobb eller runt om i staden är en bra vana som ger dig en stor del av den vardagsmotion som du behöver i livet. Om du tidigare inte har en cykel kan det vara bra att veta hur du väljer en som passar dig. Cyklar finns i alla olika former, färger och prisklasser. Känner du inte dig redo att köpa en cykel är förslaget att kontakta Nordiska Cykelkompaniet. Du kan nämligen hyra eller leasa cyklar genom dem.

Cykel för vardagen

Om du har tänkt att använda din nya cykel främst för motion och vardagspendling gäller det att cykeln är bekväm. Helst ska ramen vara rejäl och stabil, och sadeln bred för att du ska sitta bekvämt. Cyklar du mycket i stan behöver du inte ha bråttom fram, men med många stopp och starter vid trafikljusen är det smidigt om bromsarna är skarpa. Ett större antal växlar gör det också lättare att snabbt komma upp i fart igen efter stillastående. Bor du i ett backigt område och vill cykla smidigt utan att ta ut dig för mycket kan sju växlar vara lagom.

Hitta rätt cykel för ditt behov

Hjulen på cykeln är också viktiga för att du ska ta dig fram enkelt. Det finns både sommar- och vinterdäck till hjul, men om du inte vet med dig att du kommer cykla under vinterhalvåret räcker det med vanliga standardhjul. För en vuxen person som cyklar i stadsmiljö bör hjulen vara 28 tum i diameter och allra bäst är att regelbundet kontrollera lufttrycket. Bor du på landet och vill cykla in till staden behöver din cykel vara snabbare och bära fram dig annorlunda. Att sitta framåtlutad över ett bockstyre ger mer kraft åt benen och smalare däck ökar hastigheten ytterligare vilket är bra på längre sträckor.

Att använda cykeln som träningsredskap

På senare år har också cykelsporten vuxit fram i många olika discipliner. Det finns flera olika sätt att använda cykeln på för den som är sugen på fart och action. Mountainbike, racing, BMX, eller trial kräver helt olika typer av cyklar och används med helt olika tekniker. Om du vill testa terrängcykling som mountainbike finns dessutom olika grupper av cyklar som främst skiljer sig åt i sättet de är dämpade på. Man delar upp mountainbikecyklarna i helstel, hardtail, heldämpad och softtail. Vidare finns inom terrängcyklingen också olika sporter som cross country, freeride, downhill och single-speed. Det finns en cykel för alla typer av cykling.

Vill du lära dig finliret, balansera, hoppa och göra tricks på din cykel? Då bör du testa på trial. Trialcykling är en lite mindre gren inom mountainbike och här kan man köra både på bana i skogsmiljö eller i stadsmiljö. I skogsmiljö kör man ofta över stenar, trädstammar eller naturliga hinder som man ska ta sig över utan att förlora balansen eller sätta ned foten. I en stadsmiljö kan banan gå över parkbänkar, trappor, bord och höga kanter. Den cykel man använder är mycket lätt, med liten ram och små däck på antingen 20 eller 26 tum. Cykeln saknar ofta sadel eftersom cyklisten ändå alltid står upp för att hålla balansen och därför kommer sadeln mest i vägen. Denna cykelsport är ännu relativt ny men spännande och definitivt på frammarsch som en del av streetkulturen.

Cykel efter ditt intresse

När det är dags att skaffa ny cykel har du många alternativ att välja mellan. Förutom alla olika typer av cyklar och cykelsporter så kan du också fundera på om du ska köpa nytt eller begagnat. En cykel för pendling i stadsmiljö görs fortfarande i samma modeller som för tio år sedan medan sportcyklarna har utvecklats och förbättras radikalt på senare år. Antalet växlar gör också skillnad på prislappen, och ofta behöver du kanske inte ha fler än fem eller sju om du ska cykla i vardagen. Även där är det en annan historia för sportcyklarna som är speciellt anpassade för den disciplin de är ämnade för. Med andra ord har du gott om alternativ.